Ofwel: Bolo de Laranja Pingado
Wij hebben een Gaggia koffiemachine. Het is een top-apparaat en ze produceert voor onze gasten dagelijks ettelijke bicas (espresso’s) , galãos (koffie verkeerd) en ´gewone´ abatenado´s zoals de meest gebruikelijke koffievarianten hier heten. Zo af en toe moeten we haar ontkalken en na de laatste ontkalkingssessie kreeg ze last van lekkage. Haar stoompijpje bleef maar druppelen dus ´t werd wel een beetje natte bedoening op het aanrecht. Gelukkig wonen we in Portugal. In dit land kan je achter de meest slonzige garagedeur een hightech laboratorium met de nieuwste onderdelen en gestudeerde technici aantreffen. Dus we gingen op zoek.
Via-via krijgen we
een adres in Faro van een reparatieservice waar men in elk geval Saeco (wel
verkrijgbaar in ons nieuwe moederland) apparaten repareert. Gaggia en wij
gingen dus op pad naar Faro. Op zoek naar de Bairro Mendonça à Penha …. Zou dat
een straat zijn? We belanden in een, laten we zeggen, minder chique buurt van
Faro. Op zoek naar nummer 11, stuiten we op een soort getraliede gevangenisdeur
met daar achter, waarachtig, een toonbank. Toch een beetje schuchter schuifelen
wij en Gaggia naar binnen.
Tot onze verbazing komt van achteren een
keurige dame aan lopen die ons zeer vriendelijk vraagt wat zij voor ons kan
doen. In ons beste Portugees leggen we het probleem uit. De dame begrijpt het
volledig en nee hoor, Gaggia is geen enkel probleem. Ze kijken het apparaat wel
even na. Dan zeggen we er nog heel voorzichtig bij, dat we een klein hotel
hebben en dat dit ons enige apparaat is, dus of ze misschien, eventueel, als we
ze niet ontrieven…een beetje kunnen opschieten met het nakijken. Tot onze
verbazing (de meeste Portugezen reageren niet op het woord ´rapido´, want dat
kennen ze gewoon niet) snapt de mevrouw het helemaal en biedt ons zelfs een
vervangend apparaat aan. Ze gaan het snel regelen. We krijgen een keurige bon,
moeten € 20,00 aanbetalen en ´morgen of overmorgen´ gaat ze ons bellen. Wij
gaan het afwachten, enigszins sceptisch, want ‘amanha’, zoals ‘morgen’ hier
heet, betekent over het algemeen niet veel méér dan ‘niet vandaag’.
Inmiddels is het
overmorgen en om 15:30 gaat de telefoon. Boa tarde, met reparatieservice
Ricare. Uw Gaggia koffiemachine is weer klaar. We geloven onze oren niet en
springen in de auto naar Faro. Jawel, onze Titanium staat al op ons te wachten.
Er was niet echt iets kapot, maar we moeten een beetje voorzichtig zijn met de
stoompijp-knop. Dat is een teer onderdeel. In het waterreservoir zit zeker een
liter water, dus ik vraag of ze het apparaat hebben getest. Uhhhhh..zegt de
dame van de reparatie service. Jahaaa, we moesten hem wel even testen. En hij
zet zúlke lekkere koffie, dat we er een paar kopjes van hebben gedronken.
Eigenlijk hebben we vandaag alleen maar koffie gedronken uit dit apparaat.
Inderdaad zit de opvang bak van het koffiedik stampvol, en wij beginnen te lachen.
Zij lacht mee en we raken in gesprek.
Wij kijken elkaar
aan. Dít is nu bij uitstek de charme van Portugal. Mensen hebben tijd, zijn
geïnteresseerd en ook de rest van de winkel luistert rustig en onverstoorbaar
mee. Gewapend met een gerepareerde koffiemachine (schade € 32,63), goed
ontkalkingsmiddel en natuurlijk ons recept, rijden we een kwartier later terug
naar huis. Nadat we Anabele hebben beloofd om toch zeker een foto te mailen van
het resultaat van de eerste poging. Het was weer een welbestede en typisch
Portugese middag!
Bolo de Laranja Pingado |
2 volle
koffiekoppen suiker
2 koppen witte
bloem
6 eieren
1 kop olie (geen
olijfolie en niet helemaal vol)
1 eetlepel
bakpoeder
de geraspte schil
van 2 sinaasappels
het sap van 2
sinaasappels
Sla de eiwitten
stijf met de helft van de suiker
Voeg de
sinaasappelrasp, olie, de bloem, de geslagen eiwitten samen.
Zet in de oven in
een ronde tulbandvorm, een uurtje op 175 graden. Controleer of de cake klaar is
met een breipen.
Giet de
sinaasappelsap in een steelpan met de rest van de suiker en los het langzaam
roerend op een middelhoog vuur op tot het een beetje stroperig wordt
Als de Cake klaar
is, prik er met een satéprikker rondom gaten in en giet de sinaasappel
oplossing er overheen.
Laat de cake
afkoelen en eet smakelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten