zondag 6 juli 2014

Koffie …. En de taart van Doña Anabele

Ofwel: Bolo de Laranja Pingado


Wij hebben een Gaggia koffiemachine. Het is een top-apparaat en ze produceert voor onze gasten dagelijks ettelijke bicas (espresso’s) , galãos (koffie verkeerd) en ´gewone´ abatenado´s zoals de meest gebruikelijke koffievarianten hier heten. Zo af en toe moeten we haar ontkalken en na de laatste ontkalkingssessie kreeg ze last van lekkage. Haar stoompijpje bleef maar druppelen dus ´t werd wel een beetje natte bedoening op het aanrecht. Gelukkig wonen we in Portugal. In dit land kan je achter de meest slonzige garagedeur een hightech laboratorium met de nieuwste onderdelen en gestudeerde technici aantreffen. Dus we gingen op zoek.

Via-via krijgen we een adres in Faro van een reparatieservice waar men in elk geval Saeco (wel verkrijgbaar in ons nieuwe moederland) apparaten repareert. Gaggia en wij gingen dus op pad naar Faro. Op zoek naar de Bairro Mendonça à Penha …. Zou dat een straat zijn? We belanden in een, laten we zeggen, minder chique buurt van Faro. Op zoek naar nummer 11, stuiten we op een soort getraliede gevangenisdeur met daar achter, waarachtig, een toonbank. Toch een beetje schuchter schuifelen wij en Gaggia naar binnen. 

Technische dienst Ricare Faro
 Tot onze verbazing komt van achteren een keurige dame aan lopen die ons zeer vriendelijk vraagt wat zij voor ons kan doen. In ons beste Portugees leggen we het probleem uit. De dame begrijpt het volledig en nee hoor, Gaggia is geen enkel probleem. Ze kijken het apparaat wel even na. Dan zeggen we er nog heel voorzichtig bij, dat we een klein hotel hebben en dat dit ons enige apparaat is, dus of ze misschien, eventueel, als we ze niet ontrieven…een beetje kunnen opschieten met het nakijken. Tot onze verbazing (de meeste Portugezen reageren niet op het woord ´rapido´, want dat kennen ze gewoon niet) snapt de mevrouw het helemaal en biedt ons zelfs een vervangend apparaat aan. Ze gaan het snel regelen. We krijgen een keurige bon, moeten € 20,00 aanbetalen en ´morgen of overmorgen´ gaat ze ons bellen. Wij gaan het afwachten, enigszins sceptisch, want ‘amanha’, zoals ‘morgen’ hier heet, betekent over het algemeen niet veel méér dan ‘niet vandaag’.

Inmiddels is het overmorgen en om 15:30 gaat de telefoon. Boa tarde, met reparatieservice Ricare. Uw Gaggia koffiemachine is weer klaar. We geloven onze oren niet en springen in de auto naar Faro. Jawel, onze Titanium staat al op ons te wachten. Er was niet echt iets kapot, maar we moeten een beetje voorzichtig zijn met de stoompijp-knop. Dat is een teer onderdeel. In het waterreservoir zit zeker een liter water, dus ik vraag of ze het apparaat hebben getest. Uhhhhh..zegt de dame van de reparatie service. Jahaaa, we moesten hem wel even testen. En hij zet zúlke lekkere koffie, dat we er een paar kopjes van hebben gedronken. Eigenlijk hebben we vandaag alleen maar koffie gedronken uit dit apparaat. Inderdaad zit de opvang bak van het koffiedik stampvol, en wij beginnen te lachen. Zij lacht mee en we raken in gesprek. 

Doña Anabele
 Over koffie, over het feit dat we een B&B runnen, over taartjes die lekker zijn bij de koffie en dan vraagt ze opeens: “ken je de bolo de Laranja pingado”? Nee, daar hebben wij nog nooit van gehoord. Voor we het weten wordt een kladblok tevoorschijn getoverd en begint ze uit te leggen wat er in deze taart moet en hoe je hem prepareert. Langzaam druppelen andere klanten de winkel in. Het deert doña Anabele, want inmiddels zijn we gevorderd tot voornamen, niet. Ze is bezig met het doorgeven van een oud familierecept.

Wij kijken elkaar aan. Dít is nu bij uitstek de charme van Portugal. Mensen hebben tijd, zijn geïnteresseerd en ook de rest van de winkel luistert rustig en onverstoorbaar mee. Gewapend met een gerepareerde koffiemachine (schade € 32,63), goed ontkalkingsmiddel en natuurlijk ons recept, rijden we een kwartier later terug naar huis. Nadat we Anabele hebben beloofd om toch zeker een foto te mailen van het resultaat van de eerste poging. Het was weer een welbestede en typisch Portugese middag! 

Bolo de Laranja Pingado
 Recept Bolo de Laranja pingado:
2 volle koffiekoppen suiker
2 koppen witte bloem
6 eieren
1 kop olie (geen olijfolie en niet helemaal vol)
1 eetlepel bakpoeder
de geraspte schil van 2 sinaasappels
het sap van 2 sinaasappels

Sla de eiwitten stijf met de helft van de suiker 
Voeg de sinaasappelrasp, olie, de bloem, de geslagen eiwitten samen.
Zet in de oven in een ronde tulbandvorm, een uurtje op 175 graden. Controleer of de cake klaar is met een breipen.
Giet de sinaasappelsap in een steelpan met de rest van de suiker en los het langzaam roerend op een middelhoog vuur op tot het een beetje stroperig wordt
Als de Cake klaar is, prik er met een satéprikker rondom gaten in en giet de sinaasappel oplossing er overheen.

Laat de cake afkoelen en eet smakelijk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten